schaatsen op natuurijs

Contact Me

De sleatemermartocht

Na een paar schaats toertochten in de kop van Overijssel zijn we gisteren wat verder gereden naar het mooie Friesland. De provincie waar Thialf staat en de elfstedentocht wordt verreden. Tien voor tien kom ik sloten binnen gereden. Alles is wat minder hectisch dan de schaatstoertochten in de dagen ervoor.

Vriendelijk worden we naar een parkeerplaats gewezen en kunnen we gelijk het ijs op. Volgens de organisatie hoeven we niet eerst ons kaartje in het pannekoekenhuis te halen maar kunnen we gelijk het ijs op en iets verder links bij een tent/stempelpost terecht. Goed georganiseerd en gecommuniceerd.

Na een paar lange schaats slagen is het mij al gelijk duidelijk dat hier het mooiste ijs ligt van alle toertochten van de laatste paar dagen. Echt genieten nu het nog even kan. Er staat wel wat wind maar even flink met de kop in de wind hoort toch ook bij het schaatsen.

De ronde was overigens geen 30 maar 18 kilometer lang. De route heeft de ijsvereniging iets ingekort omdat het ijs toch niet sterk genoeg was. Af en toe hoorde je in de verte een diepe doffe knal waarschijnlijk veroorzaakt door alle schaatsers op het ijs. Ik denk dus een goede keuze wand veiligheid boven alles.

Het zit er weer op een paar fantastische schaatsdagen. Nu even flinke dooi en verwachten het niet meer maar hopen nog op een toetje in de vorm van een paar schaatsdagen.

De blokzijlermeren tocht

Weer een lekker stukje geschaatst vandaag. Eerst de Blokzijlermeren tocht en daarna de belterwiede tocht. Ik dacht we zijn er nu toch, er ligt nu ijs en het is nu net na de middag al wat rustiger op het ijs.

De ochtend begon dus in Blokzijl. Bij het parkeren van de auto’s dacht ik „wat een auto’s”. Nu dus op het ergste voorbereid viel de drukte me toch nog mee. Echt genieten, mooi zwart ijs op de meren, gezellige koek en zopie maar wel even door de wieden ploegen. Maar dit hoort er eigenlijk toch ook wel een beetje bij.

Één van de jeugdige schaatsers hoorde ik tegen haar moeder zeggen „die man schaatst op houten schaatsen.” Mooi hé dacht ik bij me zelf. Dat zijn de „echte.” Zelf schaats ik al een tijdje op free-skates en dat bevalt goed. geen zere voeten en lekker warm.

Na de Blokzijlermeren naar de Belterwiede tocht gereden en wat ik zal beviel me. Gezellig maar niet te druk en ook hier een mooi rondje geschaatst.

foto’s Blokzijlermeren tocht
schaatsroute blokzijlermeren tocht

Van de Belterwiede volgt nog.De vijfmerentocht

Vandaag de vijfmerentocht geschaatst. Gezellig druk en goed georganiseerd. Vooral op de meren was het echt genieten met heel mooi zwart ijs. Op de verbindingen tussen de meren was ijs een stuk minder maar de mooie natuur maakt dan alles weer goed. We hebben geen haast dus lekker genieten en vervolgens op de meren weer gas geven.

Alleen bij Wanneperveen was het mis en stond er veel water op het ijs kon er een stuk echt niet meer geschaatst worden. Hier werden tractoren met een platte wagen ingezet om de schaatsers verder op weer op het ijs te zetten en dat had ook wel weer wat.

Kortom een fantastische schaatsdag en morgen zijn er weer toertochten op natuurijs.
foto’s vijfmerentocht
schaatsroute vijfmerentocht

Plezier in schaatsen op natuurijs.

Elke keer als het vriest gaat het hartje sneller kloppen. De weerberichten extra vaak in de gaten houden en kijken als er al ergens geschaatst kan worden. Overal zoeken op het net of er nog ergens nieuws is en waar er geschaatst kan worden. Niets mooier dan dat en niets mooier dan de natuur in met alle bijbehorende natuurelementen. De schaatsen moeten natuurlijk goed voor elkaar om zere en koude voeten te voorkomen en houd het schaatsen leuk. Goede schaatskleding is natuurlijk ook handig en gelukkig is in elk budget veel te verkrijgen. Nu het natuurijs nog en dat is in ons landje lang niet altijd een zekerheid. Er zijn zelfs jaren dat er helemaal niet op natuurijs geschaatst kan worden. Gelukkig hebben we de laatste jaren veel toertochten op natuurijs kunnen rijden. Deze passie en dit plezier heeft er voor gezorgd om deze site te beginnen. Dit voor en door schaatsers zonder commerciële bijbedoelingen. Maar puur voor de hobby en het plezier wat velen van ons aan het schaatsen beleven. Vandaar schaatsen op natuurijs.