schaatsen op natuurijs

Contact Me

De eerste laag kleding bij het schaatsen

De eerste laag kleding is misschien wel de belangrijkste laag. Het is heel belangrijk om kleding van de juiste soorten materialen te dragen. Schaatsen is een inspanning waarbij je zweet. Dit is natuurlijk geen verrassing maar wel iets waar je rekening mee moet houden. Het vocht moet door de eerste laag getransporteerd worden naar de volgende laag. Een katoenen t-shirt bijvoorbeeld is niet geschikt. Wel lekker warm maar katoen houd het vocht vast. Water geleid de warmte en dus krijgt je het al snel koud als het t-shirt nat word van het zweet. Materialen die wel heel geschikt zijn zijn merinoswol, lycra of ander poly-achtste stoffen.

De weving van de stoffen

Behalve het soort materiaal is de weving ook van belang. Daar waar je de meeste wind vangt een dikkere stof en deze dichter geweven en daar waar je zweet, bijvoorbeeld onder je oksels, de stof dunner en opener van structuur zodat de lucht met het zweet beter kan worden afgevoerd. Tussen de benen willen sommige fabrikanten nog we eens een extra stukje stof inpassen. Namelijk een windstopper. Tijdens het schaatsen geleid hier de koude wind langs. En hier wil je natuurlijk een beetje extra bescherming. Hier ben je zuinig op.

Welke schaatskleding kopen

In de betere sport en schaatswinkels kun je voor laten lichten. Duurder kan beter zijn maar hoeft in jouw geval niet de beste keuze te zijn. Duik er zelf van te voren ook even in. Uiteindelijk bepaal je zelf wat het beste voor jou is. Er is natuurlijk nogal een verschil tussen iemand die rustig toertochten schaatst of iemand die marathon wedstrijden schaatst. En hier tussenin zit natuurlijk ook nog heel veel verschil in intensiteit en beleving.